dimarts, 14 de juny del 2016

Alfons Gumbau, una lliçó de periodisme

El passat dijous 9 de juny, Alfons Gumbau va fer una xerrada als alumnes de l’optativa de revista, per tal d’explicar una mica la seva professió.
Gumbau va néixer a Figueres el 1955. És periodista i home de teatre, i també va estudiar música al Conservatori del Liceu. Ara mateix no treballa per cap mitjà i compagina diferents tasques dins el món de la comunicació.
Gumbau va començar la seva trajectòria professional el 1977 al setmanari 9País, que després va passar-se a dir Hora Nova. Va estar una temporada al Punt Diari, principalment a la delegació de Figueres, però també a Girona. Va ser el corresponsal a l'Alt Empordà del diari Avui i va treballar en una publicació mensual dels anys 80 que es deia Empordà Federal. També va fer debats i tertúlies a televisió de Roses i a Ràdio Vilafant. Va treballar deu anys, de 1997 a 2007, a l’ajuntament de Figueres com a cap de premsa i comunicació.


Entre altres coses, Gumbau va explicar que abans la premsa escrita era una feina artesanal, tot i que sempre es feia amb uns criteris molt professionals.
“Jo crec que de periodista n’ets, no en fas. Quan tu vius aquesta feina, en què hi has de posar, a part d’unes qüestions tècniques, una part personal, ets periodista”, va explicar-nos. També ens va dir que, "estiguis treballant a la primera cadena mundial o a l’últim mitjà de comunicació, sempre s'han de seguir unes normes. Tota la informació que es publica ha de ser vertadera. S’han de contrastar sempre diferents punts de vista. Sempre s’ha de distingir entre informació i opinió. Si no tens cap notícia, l’has de crear, en cap cas inventar-la. El millor periodista és el que sap explicar millor el que passa en el seu entorn".
Gumbau va fer una valoració crítica del periodisme d'avui dia: "L’artesania s’ha perdut. Hem trencat la creativitat i l'hem substituït per la indústria. Indústria és sinònim d’empresa, i el que sempre busca l'empresa és fer negoci".

Tomeu Juanola, Adrian Seicean i Raimon Casanovas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada